Tacksamhet!

Ikväll känner jag mig så tacksam. Så tacksam för beslutet vi tog att flytta 50 mil, till Skåne.
 
Varannan vecka jobbar Fredrik kväll/natt och varje måndag stänger jag min förskola 18.30, och Lykkes förskola stänger 18.00 varje dag. Det innebär att vi är helt totalt m e g a körda att hämta henne innan hennes förskola har stängt.
 
Men, till tacksamheten, vi har en fantastisk farmor, kusin Tilda och en helt underbar Fjädergårds-familj (som innehåller min BFF, Fredriks kusin och 3 amazing kids) som hjälper oss! Förra veckan hjälpte svärmor oss i några dagar så vi kunde jobba och Lykke få några dagar extra hemma för att träna sitt ben. När jag kom hem möttes jag av ett nystädat hem och en glad Lykke.
Idag åkte Fredrik med Lykke till Fjädergården innan han for till jobbet och sen fick hon hänga där tills jag slutade.
Så efter jag sagt hejdå åt alla barnen på min förskola begav jag mig dit för att hämta mitt eget barn. Där möttes jag av dukat bord och en nöjd Lykkis som hade lekt med sina kusiner och nu satt och mumsade broccoli.
 
Det här är hur jag inbillade mig att mitt och främst Lykkes liv skulle vara - fyllt av trygghet med vetskapen om att människor ställer upp till varje pris, och vi hjälps åt tillsammans för att lösa saker. Det finns så många som vill spendera tid med Lykke och de anstränger sig verkligen för att finnas för henne! Det här var varför vi tog beslutet att flytta och det känns så rätt.
Nä, hörni! Fy tusan så tacksam jag är för mitt nya liv med familjen nära!
 
 
 

En skånsk trädgård säger hej!

Ett ljuvligt barn. 
Pga inaktivitet tänkte jag bjuda på lite bilder från mitt skånska liv i min skånska trädgård där den skånska våren tagit fart! 
En av favoritdetaljerna är att det kryllar av vild murgröna på vår baksida.  
Inte bara fåglarna ska ha bo! 
I vårt orangeri finns nu en praktisk vägg där allt en kan behöva i trädgården hänger. 
Murgröna. Som ett konstverk.
Vårkänslor, eller hur?
Vacker färgkombination!
Ett litet träd i vår trädgård blommar vackert just nu. 
Syrenen är på gång!
Vinbär.
Jag vet en familj som kommer ha massor av vinbär i sommar!
Pioner.

Min fina fina trädgård! 

Dagis finns inte!

Jag måste skriva ett inlägg om förskolan.
Först och främst: dagis finns inte längre, inte heller dagisfröknar! Idag finns endast förskola som grudnas på en läroplan, och i förskolan arbetar pedagoger som är personer med namn. Fortfarande nämns ordet "dagis" i olika sorters media och av privatpersoner trots att dagis inte ens finns? Varför inte bara säga föris, istället?
 
Förskolan drivs sedan 1998 (nästan 20 år tillbaka) av en läroplan som gynnar varje barns rättigheter och utveckling. Förskolan lägger grunden för barnens livslånga lärande och ser till varje barns utveckling. När det inte fanns någon läroplan var förskolan ett dagis, en plats att vara på under dagen när vårdnadshavarna arbetar. Nu är förskolan mycket mer än bara förvaring, det är en plats fylld av mening för barnen där barnets enskilda utveckling sitter i främsta rummet. Vi arbetar till exempel med pedagogisk dokumentation för att kunna utveckla vårt arbete, något läroplanen kräver att vi gör - och vi gör det med glädje. Genom att använda oss av pedagogisk dokumentation kan vi se till varje enskilt barns utveckling men främst se hur vi kan förbättra verksamheten för de aktuella barnen vi har i vår barngrupp. Pedagogisk dokumentation och dokumentation är inte samma sak för att förtydliga. Vi planerar, genomför, dokumenterar och utvärderar allt vi gör.
 
En dag på en förskola för en förskollärare handlar om så mycket mer än att bara "ha kul med barn", men självklart är det något som genomsyrar allt. Barns lärande sker via lek. Läroplanen för förskolan innehåller 18 sidor med mål och riktlinjer som förskolan och förskolläraren SKA följa, och jag tycker absolut att en som förälder ska kika igenom läroplanen eller fråga pedagogerna kring den. På så sätt kan en få inblick i varför de jobbar på ett visst sätt på ditt barns förskola. Här är hela läroplanen som vi SKA följa. När en kikat ingeom läroplanen så kan en ocså ha i åtanke hur många barn det går per pedagog, på min avdelning till exempel är vi 3 pedagoger på 21 barn. Allt som står i läroplanen ska tillgodoses för v a r j e enskilt barn. 
 
En förskollärare idag studerar allt från barnpsykologi till utvecklingsteorier i 3,5 år, ska följa läroplanen samt lägga grunden för varje enskilda individs livslånga lärande! Ändå ska vi, år 2016, kallas dagisfröknar..? 
Ingen dagisfröken.