Ni läser väl alltid avtalen ni skriver på?

Som bloggare handlar en stor del av jobbet om avtal. Man jobbar med flera företag och gör avtal för framtida samarbeten av olika slag.

När jag och ett företag/bloggkollega/mässa kommer överens om ett samarbete så är jag noga med att gå igenom avtalet. Vad förväntas av mig? Vad kan jag förvänta mig av dem? Vad är det finstilta? Vad är okej, och vad är inte okej att göra? Som vuxen handskas man dagligen med avtal. Det är anställningsavtal, avtal för bank-/kreditkort, avtal för abonnemang, avtal för boende, avtal för lån osv. Varje avtal är unikt och måste därför granskas noga - Vad innebär just detta avtal som jag är på väg att binda mig till?

För så gör man med ett avtal. Man läser, går igenom och förhoppningsvis accepterar. Jag räknar alltid med att den andre parten går igenom sin del av avtalet och förstår, och alla professionella företag/kollegor/mässor jag arbetat med har självklart gjort det, och sedan också stått för det som avtalats. För så funkar ett avtal, inom alla branscher.

Ett avtal är en trygghet för båda parter eftersom man skriver på och accepterar exakt det som står i avtalet. Det går sen inte att ändra eller bryta utan särskilda omständigheter eller överenskommelser. Så länge avtalet säger något så är det så, om inte parterna överenskommer att bryta avtalet eller skriva ett nytt.

Som vuxen har man avtal med mängder av företag. Vi har bostadsrätt vilket innebär att vi har avtal med banken och bostadsrättsföreningen. Vi har abonnemang i form av internet, telefoner och tv-kanaler. Vi har avtal med barnomsorgen. Fredrik har nya anställningsavtal på varje projekt (vilka han alltid läser och förhandlar om innan han skriver på) och jag har avtal med Södertörns högskola och CSN. Jag har också tillfälliga anställningsavtal då och då beroende på projekt. Vi har avtal med försäkringbolag på såväl hem och ting som människor och djur. Ni hör, en hel jäkla massa avtal som ALLA är olika. Jag misstänker att ni redan vet det här, men kom ihåg att alltid läsa ett avtal innan du skriver på det. 

Det var mitt fredagstips!

Ha en härlig helg vänner!

 Handen på hjärtat, läser ni alltid igenom avtal innan ni skriver under?