Långtidsamning och heltidsjobb/studier.

Nordiska amningsveckan är här och i år är temat amning och jobb. För det går ju faktiskt att kombinera de båda!
 
Vår amningskarriär har ju än inte nått sitt slut och i över 1 år har jag kombinerat denna karriär med min studentkarriär. I september 2014 upptog jag mina studier, då var Lykke 1 år och 2 månader. När hon skulle inskolas hos dagmamman för att jag skulle återgå till skolan så fanns det inte ens en tanke på att vi skulle behöva sluta amma. Jag ammade under inskolningen, och sedan vid lämning och hämtning. Vi ammar på kvällen, lite om natten och allra oftast på morgonen. Lediga dagar ihop kanske ett tuttmellis kläms in.
Att kombinera en syssla som kräver att man är ifrån barnet ett gäng timmar per dag med amning är inte omöjligt - det är vi levande bevis på. Nu har vi ammat i 2 år och 3 månader, still going strong. Dagen någon av oss tappar intresset eller känner sig obekväm så kanske vi tar ett beslut om amningsavslut eller så rinner det ut i sanden till slut. Tills dess bryter vi inte ett, ack så mysigt, vinnande koncept.
 
När jag var gravid så visste jag att jag ville amma, men jag hade inte planerat hur länge och än mindre hade jag tänkt att jag skulle bli en långtidsammare. Jag ville amma bara. Sen kom bebisen och vi hade en tuff amningsstart och kämpade en hel del, länge. Det gjorde ont och jag gömde mig till slut bakom ett hjälpmedel - amningsnappen. Men vi körde på och det kändes ändå rätt. När amningsnappen väl försvann så rullade amningen på, precis som tiden gjorde. Lykke blev 6 månader, sen 1 år, 1,5 år och så 2 år. Aldrig har jag täkt "nu är hon för stor". Bandet vi har pga vår lilla amning är så speciellt, och det är inte alls styrt av ålder. Jag tror på att låta amningen hamna på individnivå - att det inte går att sätta en gräns på antal månader som ett visst barn ska få ha amningen. Det fortlöper på eget bevåg helt enkelt. Jag tror att både jag och Lykke kommer märka när det är över. Amningen är ju så mycket mer än bara mat, det är ju bland annat trygghet och närhet också.

Jag är så tacksam för all kärlek ni ger oss, de amningshistorier/funderingar ni anförtror till mig och för att ni inspireras av vår amning. Fortsätt göra sådant ni mår bra av, kompisar - oavsett om det är att flaska, amma länge, "lagom, eller lite. Ni är kickass-föräldrar hela bunten. Puss å kram!
Missa inte heller Amningshjälpen hemsida eller deras facebook-sida. Innan årets slut ska jag vara klar med mitt slutprov så jag med stolthet kan få kalla mig amningsrådgivare hos Amningshjälpen.