Ett renodlat bärarinlägg!

Jag fick så himla fina kommentarer på förra inlägget och vet att ni är många som vill veta mer om bärdon! Självklart vill jag dela med mig av den kunskap jag har, trots att den inte är massor med tanke på alla bärdon som finns. Så, vi bara kör:
 
Först och främst kan jag presentera vad vi bär i just nu: En Tula toddler "Willow". Den selen är min hjärtesele och jag äääääälskar den. Tula toddler kan användas från ca 80 cm då den har en bredare sittyta samt högre rygg än en standardsele (tex Tula Standard). Tula toddler går att använda både på mage och på rygg men just nu bär vi henne mest på rygg. Eftersom hon är så pass stor så tycker jag att det är behagligast, plus att jag gillar att se vart jag går.
Tula toddler, "willow"
 
Innan den använde vi en Tula stadard, eller Tula baby som den också kallas. Vår är i mönstret "Foxy" så den är täckt i en massa skojiga rävar. Tula standard går även den att ha både på mage och rygg. När bebisen är liten spädis så finns ett spädbarnsinlägg att köpa till. Men vi använde ergobaby när Lykke var så pass liten så vi äger inte inlägg - än. Blir det syskon känns det aktuellt då Tula är vårt favoritmärke i bärdonsdjungeln. Tula standard tar upp till 20 kg, men det är inte optimalt, Återkommer till det längre ner.
Tula standard, "foxy"
 
Under vår tid i mexiko använde vi Ergobaby. När vi for dit var Lykke nästan 8 månader och när vi for hem var hon 11 månader. Den var perfekt, förutom svetten den tillförde. Ergobaby går att använda på mage och rygg, precis som Tulan - men, den går också att ha på höften. Ett bärsätt som jag inte var riktigt nöjd med då jag upplevde det tungt. Men vissa uppskattar möjligheten! Ergobaby kan användas från nyfödd om man köper till ett spädbarnsinlägg. Ergobaby tar också upp till 20 kg, men det är inte optimalt, Återkommer till det längre ner.
Ergobaby i färgen "camel"
 
Vi har också en Manduca - har haft två till och med men sålde en till ena parten av Hormoner och Hemmorojjderduon. Maduca funkar att bära barn i både på rygg och mage. På Manducan finns möjligheten att korsa axelbanden, något vissa uppskattar. Det här är den enda av mina selar som har inbyggt spädbarnsinlägg, vilket gör att den också varit på kollo hos vänner och släktingar som haft en liten bebis. Däremot så har vi varit dåliga på att använda den själva då vi favoriserat Tulan. Manducan tar också upp till 20 kg, men det är inte optimalt. Återkommer till det längre ner.
Blir tyvärr en produktbild då den inte använts så jättemycket här.
 
Vi har också en trikåsjal, något som är perfekt under bebistiden. Tyvärr köpte jag min försent, dvs Lykke var för stor, och jag kan därför inte ge en personlig åsikt. Men jag har haft den på utlån två gånger och det har varit mycket uppskattat. I en sådan elastisk sjal kommer bebisen så nära som det bara går, mysigt! En trikåsjal bör bytas ut när barnet är ca 6-12 månader, då ju tyngre barnet är desto svajigare känns det i och med att sjalen är elastisk. Vid ca 8 kg brukar många byta till en vävd sjal eller en sele.
Fredriks kusin med en av sina twins i vår trikåsjal från Minimundus
 
Sist men inte minst är en vävd sjal. Vi har en vävd sjal från Littlefrog som är ett lite billigare märke - men för all del inte sämre. Vår vävda sjal är en 6:a vilket innebär att den är ca 5 meter (avrundat). En vävd sjal går att använda typ jämt och det finns en hel mängd av knyt som passar de flesta kroppar och barn. Här är en fin sida men knyttips: Wrap you in love.
Går även att använda som gunga.. Hehe.
 
Eller just det, vi har en ringsjal också, men den har vi som reserv. Den fck jag av en släkting och använder ofta i nödfall, till och från dagmamman till exempel. Den är så liten att jag kan ha den i väskan ifall hon blir trött i benen. En ringsjal kräver inget knyt utan man stoppar i barnet och drar åt. Det går att använda ringsjal från små bebisar till, som ni ser, tvååringar. Jag tycker dock inte att den avlastar Lykkes vikt tillräckligt bra för att bära längre stunder.
 
Så, det var en presentation av vårt lilla "stall" och lite basfakta. har jag missat något? Maila mig!
 
Jag skrev att jag skulle berätta mer om den här maxgränsen på 20 kg. Jag skulle aldrig, a l d r i g, vilja säga att det vore särskilt bekvämt att bära ett barn på 20 kg i en standardsele, det skulle elda till ryggvärk för bäraren pga att tyngen inte fördelas rätt samt att det inte är ergonomiskt för barenet längre. Men det går alltså rent praktiskt att bära 20 kg, den ska inte gå sönder av det.
När ett barn sitter bra i en sele så har barnet sittyta/tyg knäveck till knäveck. Det syns ovan i mina bilder - speciellt på sjalbilderna, så ser ett bra säte ut (även om knyten är katastrofala på båda).
Och spana in den här bilden så får ni tydligt se en passande sele vs en urvuxen sele. Lykke vägde då runt 12-13kg och var ca 85 cm. Det var ingen höjdare att bära henne såhär, jag fick ont i ryggen.
Till vänster: En lagom toddlersele. Till höger: En otroligt urvuxen sele.
Ser ni skillnad på M-positionen? Till högr ser vi ett fint M med rumpan lägre än knän, till höger är knät och rumpan i jämnhöjd pga att knät i stöttas.
 
Jag har fått lite frågor som jag tänkte svara på rakt upp och ner, för jag vet att många udrar:
 
"Vad skulle du rekommendera för bärdon till en 6 månaders? Vi har nu en babybjörn one som funkade kanon när stora dotter var mindre, men nu efter andra graviditeten orkar inte min kropp och jag får ont direkt när jag börjar bära. Vill så gärna kunna bära! Så skulle bli jätteglad om du kunde tipsa om en bra lösning. Tack för en bra blogg och instagram :)"
Min rekommendation är helt baserat på personlig smak: Jag säger Tula. Det är min absolut favoritsele och jag tycker att den avlastar så otroligt bra. Jag upplever som att den har tjockare axelband samt vaddering vid midjebältet. Sen kommer den i massa fina motiv!
Men det är svårt att ge ett svar på vilken sele som är den bästa, men jag tycker att man ska försöka prova sig fram bland de ergonomiska varianterna (där inte någon babybjörn alls räknas in tyvärr). Det handlar lite om hur man är byggd och vad man gillar helt enkelt. Ett hett tips är att söka sig till gruppen "Bärjsalar!" på facebook. Där finns en hel bunt änniskor som är insnöade eller bara intresserade av bärdon (inklusiva jag) och de flesta äger mer än ett bärdon. In och bli medlem och efterlys sedan någon i ditt område som du kan få hälsa på och prova lite hos. Bor du i Stockholm rekommenderar jag att ta ett besök på Knyt An i Aspudden.
 
"Jag har precis köpt en bärsele (Pognae) som jag hade tänkt ha som komplement till vagnen/cykeln nu när hon gärna går själv, men känner mig lite osäker på hur man vet att den är inställd rätt (skona min rygg) om Lillan sitter bekvämt, hur länge kan hon sitta där, hur mkt ska hon ha på sig nu på hösten/vintern osv osv... Tusen frågor kring bärande som jag har höga förväntningar på. Hade verkligen uppskattat dina tankar/funderingar/tips kring detta ämne."
Jag har ingen erfarenhet av just Pognae men ryktet säger att den är kalas! Känns selen bra för dig? Då sitte den troligen bra. Får du ont någonstans så bör du justera. Midjebältets placering kan resultera i att det känns obekvämt eller gör lite ont, prova att höja eller sänka det. Även bandet man knäpper bakom ryggen, har jag personlig erfarenhet av att, kan ge mig ont i ryggen om det sitter för högt.
Barnet sitter bekvämt så länge man tänker på C-kurvan och M-postiionen. Barnets rygg ska vara som ett c, vilket man uppnår genom att ha axelbanden i rätt läge och en bebis som sitter bra. Genom att barnet sitter groda med tyg från knäveck till knäveck så hamnar barnet i M-postion, dvs att knän ska vara högre än rumpan.
Ett barn har växt ur selen när tyget inte längre täcker knäveck till knäveck. Ofta blir barnets M-position inte särskilt bra då barnet inte får nog med stöd. (se bilderna ovan)
Och klädsel. Varje förälders jäkla hjärnkaos. I selen/sjalen blir det rätt varmt, så ett barn som ska bäras hade jag inte tagit på en vinteroverall. Vi köpte en lurvfleece från Molo förra året och i år blev det en fleeceoverall från POP, på benen har vi använt benvärmare och ett par flyffiga tofflor. Men rätt under overallen så har det funkar hela vintern. Och du, fortsätt ha höga förväntningar och njuuut av att bära ditt barn nära hjärtat!
 
Här kommer ett bildregn på alla utom ringsjal, trikåsjal och Tula Toddler. Ni ser att alla selarna är mer eller mindre för små, eller hur? ;)
 
Malin

Tack tack tack!! Vilket bra inlägg! Hade ingen aning om M och C-positionerna och med lite extra hjälp från fb-gruppen kom vi fram till att mitt barn är för långt för pognaen och då jag inte tyckte den var 100% bekväm kan jag returnera tillbaka den och satsa på en Tula toddler istället :)

Svar: Men tjoho så bra! Vad glad jag blir :) Tula toddler är enligt mig den absolut supermegabästa. Hoppas du kommer trivas med den. Kram!
Angelica

Sanna

Hur gör man för att få upp barnet på ryggen..? Måste man vara två som hjälps åt..?

Svar: Det kan man göra själv 😊 Har du Instagram så kan jag visa?
Angelica