En tvåårings konflikt gör morsan stolt!

Idag när jag skulle hämta Lykke så hamnade hon i en konflikt med en kompis. Det handlade om att kompisen retades genom att medvetet gå över hennes gräns, inga konstigheter och ett jättebra moment för lärande för de båda två. Lykke fick en chans att öva på att säga ifrån och hennes kompis fick se vad som händer när man går över någons gräns.
 
Jag är förbannat imponerad över hennes förmåga till konflikthantering trots att hon bara är strax över 2 år. Hon har rätt bra koll på sina personliga gränser och säger ifrån när det inte känns bra - något som vi verkligen uppmuntrar henne till!
Vi uppmuntrar henne till att säga ifrån, sätta ner foten och till att lita på hur det känns i magen när saker händer. Vi har uppmuntrat till känslor och känsloagerande genom att samtala massor ända sedan hon föddes och det känns verkligen som att vi har gjort rätt. Vi har alltid sett henne som kompentent och vi finns där med verktyg när hon behöver det, men vi visar att vi litar på henne och respekterar hennes känslor och val.
 
Så jag var redigt stolt efter att ha sett henne in action mitt i en konflikt med en vän, och jag vet att när de två möts igen imorgon så kommer de vara så glada att se varandra. För så funkar vårt barn, hon brusar upp, reagerar med hela kroppen och rösten, och agerar med hjärtat vilket resulterar i att allt det jobbiga inuti får komma ut så det kan bli glatt på insidan igen.
Mitt stora lilla barn.