En gästblogg med sötchock!

Minns ni den här snubben som gästade vår familj ett tag? Han mellanlandade lite hos oss för att sedan fara vidare hem till sin uppfödare, Leonore. Nu bor han hos Leonore igen med alla sina marsvinkompisar, och faktiskt delar av sin familj så som syskon och barn om jag minns rätt. Vi var så glada över att dels kunna hjälpa till och dels få ha en liten kelgris ett tag. Jag bad iallafall Leonore skriva ihop ett litet infoinlägg om marsvin eftersom många av er var nyfikna!
Så här kommer Leonores inlägg:
 

Jag har blivit ombedd av Angelica att gästblogga lite om marsvin. Det tackade jag givet ja till!

Själv har jag haft marsvin mer eller mindre utan uppehåll sedan jag var nio år gammal (är 35 nu).

Marsvin är flockdjur, och ska alltid hållas tillsammans med minst en kompis. Detta står till och med rekommenderat i lagen. Man kan ha två honor eller två hanar tillsammans. Det går också bra att ha en kastrat tillsammans med flera honor.  

Tre små bebisar, 4 veckor gamla

Att hålla marsvin och (dvärg)kanin ihop är inte att rekommendera. Dels talar de inte samma språk, och kaninen kan med sina starka bakben skada marsvinet. Dessutom är kaniner bärare på en bakterie som kan vara dödlig för marsvin. 

Ju mer utrymme, desto gladare marsvin. De burar som i handeln säljs som marsvinsburar, är i mitt tycke i det minsta laget. En marsvinsbur för två marsvin bör helst vara minst 120x60 cm. Som bottenmaterial i buren kan man ha kutterspån eller fleecefiltar med frottéhanddukar under som tvättas ofta. Marsvin ska ha hus och gömslen att gömma sig i. 

Marsvin är känsliga för stark hetta, samt för korsdrag och kyla. 

Madicken, en mysgris som blev 7 år.

Viktigast är hö av bra kvalitet. Det ska alltid finnas, och får aldrig ta slut. Höet ska vara av bra kvalitet, det vill säga lukt- och dammfritt. Mögligt hö kan leda till döden för en liten gris. Höet ska serveras direkt på burbotten.

Slösa på hö't!

Marsvinen är i övrigt veganer, och kan inte producera eget C-vitamin. De behöver alltså tillgång till c-vitaminrika grönsaker. Dräktiga och digivande honor samt äldre och sjuka djur kan behöva extra tillskott av C-vitamin. 

Exempel på grönsaker som marsvin gillar:

Paprika, vitkål, morötter, broccoli. Gurka, sallad, tomat, äpplen och päron är mer att se som godis.

Mina marsvin får hö samt morötter eller vitkål som basfoder. Den absoluta favoritmaten brukar vara gräs och maskrosblad som man plockar in färskt utifrån.

Marsvin är roliga, sociala och trevliga djur som vill alla väl. De älskar att prata och de flesta tycker om att kela. Själv kan jag inte tänka mig livet utan dem!

Den som är nyfiken på att lära sig mer får gärna gå med i gruppen Marsvinsparadiset på Facebook, där jag är en av admins.

/Leonore, marsvinsägare och journalist (Läs hennes blogg här: LoveLeonore)

Fina Leonore och fina Alidrine, som blev 6 år gammal. 

PS: Hur många marsvin jag har exakt? Det avslöjar aldrig en dam ;) DS

Zenya
Maisie, som är Bernhards dotter.
 
(Alla foton utom det översta är Leonores egna.)