"Få ja slå dig, mamma?"

Idag satt jag och Lykke i soffan och frågade plötsligt om hon fick slå mig. Jag svarade att jag inte ville att hon slog mig för att det skulle göra ont på mig. Då sa hon lite besviket: "okej". Jag frågade om hon kände att hon behövde slå, och hon bekräftade det med att nicka och säga ja. Hennes hand behövde minsann slå lite.
Jag sa att en ibland kan känna sig frustrerad eller arg och då kan en känna för att slå, eller så kan en vilja prova hur det känns att använda sin kropp för att slå på något. Något, aldrig någon.
Jag sa att när kroppen känner att den behöver slå så kan man göra det på något mjukt som inte kan få ont, som en kudde eller liknande. Idag sa jag att hon kunde slå i soffan.
 
Så hon slog. Med all sin kraft slog hon handflatan i soffan och sa "Se du mamma, hårt! Ja kan hårt!". Ja, hon kunde då slå hårt. Det tjongade i hela lägenheten. Sen var det slut på allt slå i hennes hand och vi kunde återgå till att läsa.
 
Just nu testar hon det här med känslor och hur hon kan påverka andra. Det är otroligt spännande att se henne testa gränserna.
Idag hade hon suttit hos en pedagog på dagen och sa: "Jag tycker inte om dig." Pedagogen sa "och ändå vill du sitta hos mig?" Lykke hade bekräftat att hon ville det och räknade sedan upp de andra pedagogerna och sa att hon tycker om dem. Det är något hon gör hemma med, räknar upp någon och säger att hon inte tycker om den. För ett tag sedan sa hon till mig att hon inte tycker om pappa. Jag la ingen värdering i det utan sa bara "Jaha, men pappa älskar dig, och jag älskar både dig och pappa", men hon hade bestämt sig, hon tyckte inte om pappa där och då.
Jag tror inte det handlar om hennes faktiska känslor för det mesta, utan det handlar om en tillfällig känsla (skapad av kanske besvikelse eller i en konflikt, jag tycker tex inte alltid om Lykkes pappa heller ;) Fast jag älskar honom för det.) eller ett test för att se hur personen kommer reagera. Jag tror helt enkelt att hon ser hur stor makt ordens betydelse har och nu experimenterar hon för att se vad som händer, något jag har läst om under min utbildning.  
Jag önskar jag kunde få följa hela hennes resonemang som sker i hennes lilla huvud. Så otroligt spännande!
Anna

Så rackarns bra tips så jag fick prova det själv idag! Storebror testar tusen känslor i minuten och ibland känns det skönt att påminna sig om värdet av det plus få fylla på verktygslådan. Tack!