Det räcker nu. Egentligen nyss.

Vår hund är fortfarande inte återlämnad.
 
Så här är läget det: Vi har ett avtal med uppfödaren som är juridiskt bindande. Juridiskt bindande menas att det inte går att avvika från utan att ta det till svensk domstol. Om inte båda parter är rörande överens vill säga.
När jag fyller i ett avtal så läser jag självklart vad det innebär, vad jag har för skyldigheter och rättigheter. Jag räknar SJÄLVKLART med att motparten i avtalet gör detsamma och om hen inte är OK med avtalets innebörd så säger hen till innan det är påskrivet och att man då tillsammans kommer överens om andra saker. Att komma 8 månader senare och hävda att ett muntligt avtal gäller istället för det juridiskt bindande samt hävda att det är ett "förslag", är rent av olagligt. Särskilt när det muntliga avtalet inte ens nått oss. Sedan att också bryta mot det skriftliga är också olagligt pga juridiskt bindande. J u r i d i s k t.
 
Vi har ett avtal som heter "Fodervärdsavtal". Det avtalet innebär att man kommer överens om antalet kullar hunden ska bidra till och sedan övergår hunden i fodervärdens ägo. (Länken är klickbar för att se alla punkter det omfattar)
Det finns ett annat avtal som heter "Köpeavtal med bibehållen avelsrätt" som är rätt likt men då omfattar det även att hunden köps för en summa när hunden hämtas. Det är alltså två olika avtal.
 
Här nedanför redovsar jag vad de olika avtalen innebär enligt SKK:

"Köpeavtal med bibehållen avelsrätt

Köpeavtal med bibehållen avelsrätt innebär att köparen betalar 50 % av hundens pris kontant och att resterande 50 % erläggs genom att uppfödaren behåller avelsrätten, det vill säga rätten till en valpkull (om minst en valp som uppnår fem veckors ålder) för en tik eller tre valpkullar (om minst en valp som uppnår fem veckors ålder) för en hanhund.

Enligt köpeavtal med bibehållen avelsrätt gäller avelsrätten för såväl tik som hane till dess att hunden fyllt fem år. Har avelsrätten inte utnyttjats dessförinnan förfaller den utan rätt för överlåtaren att få någon ersättning.

Vid köp med bibehållen avelsrätt är det viktigt med ett gott samarbete och en bra relation mellan uppfödare och köpare. Det är därför angeläget att båda parter noga läst igenom avtalets villkor, såväl framsida som baksida, och att båda har en realistisk uppfattning om vilka förväntningar man kan ha på varandra.

Fodervärdsavtal

Fodervärdsavtalet innebär att en uppfödare överlåter en hund utan att erhålla kontant ersättning. Hunden ”betalas” i stället genom att uppfödaren behåller avels- och/eller prov-, tävlings- och utställningsrätten.

För hanhund gäller det antal valpkullar som överlåtaren och fodervärden kommer överens om i avtalet, dock maximalt sex stycken (om minst en valp som uppnår fem veckors ålder).

För tik gäller att överlåtaren har rätt till maximalt två valpkullar med minst en levande valp som uppnår fem veckors ålder per kull.

Oavsett om uppfödaren har utnyttjat sina rättigheter eller inte, gäller avtalet som längst tills tiken uppnått fem års ålder eller tills hanhunden uppnått sju års ålder. Det räcker att tiken är parad innan hon fyllt fem år även om valparna föds efter detta datum.

Har tiken haft sina avtalade två kullar innan hon fyllt fem år övergår hon i fodervärdens ägo så snart dessa kullar är födda och valparna blivit gamla nog att lämna tiken. Detsamma gäller när hanhunden har uppfyllt sitt valpkullsantal."Saxat från SKK. 

 

Just nu känner jag mig otroligt förbannad. Genom att uppfödaren väljer avtalet "fodervärd" så kan vi inte annat än ANTA att det är avtalet hen anser vi ska följa. Jag kan ju inte skriva på ett avtal för Telia, och att de sedan hänvisar till att de följer ett som de hittat på utanför detta eller ett från ett annat företag. Uppfödaren som vägrar återlämna vår hund bryter mot flertalet punkter i avtalet har vi fått information om. Hen är anmäld hos Kronofgden som söker hen och hunden, samt att hen är anmäld hos disciplinnämnden hos SKK men ändå händer inget. Hen är alltså eftersökt av myndigheter som även de anser att hen gör något hen inte får, men ändå återlämnas inte hunden utan hen hävdar att hen har rätt ändå.

Vi skrev avtal för att just detta inte skulle hända. Hen tog nämligen ett exempel att samma sak hänt hen förut, någon tog två hundar av hen. Exakt som hen gjort för oss nu TROTS att vi har ett avtal. Varför skulle vi ens skriva på ett juridiskt bindande avtal om det ändå inte tänkt följas? VARFÖR valde uppfödaren att skriva på ett avtal som hen anser är ett "förslag"? Och HUR kan en någonsin anse att ett juridiskt bindande kontrakt anses som ett förslag, än värre - hitta på ett muntligt avtal som hen anser vi ska följa istället (och sedan hänvisa till familjeliv som trovärdig källa)? Allt detta är för mig gåtor. 

Vi kommer inte ge oss. Hen kommer inte komma undan detta utan konsekevenser och rent juridiskt är allt igång, något som kommer drabba hen negativt. Det funkar verkligen inte så som hen anser, någonstans - ett avtal är ett avtal. Jag kan ju inte börja jobba någonstans och plötsligt blir jag nekad att säga upp mig för att chefen har hittat på ett muntligt avtal istället som innebär att det inte går att sluta arbeta där. Hur hade det sett ut då?

Det här ärendet kommer så småningom hamna i domstol som civilrättsfall, den som förlorar ärendet (som kommer handla om en tvist pga avtalsbrott) kommer stå med hela rättegångskostnaden. Vi har all rätt på vår sida och kommer därför dra det hela vägen till rättegång utan att tveka. Vi har nu en kanonjurist som gått igenom alla bevis som finns, bilder, text, avtal, osv och vi är helt rena - vi har verkligen inte gjort något fel. Vi har aldrig varit oroliga, men att en jurist går igenom detta och menar att ett domstolsärende visar på fördel till oss känns bra.

Vi saknar vår hund varje dag. Lykke är så otroligt ledsen och har det speciellt svårt om nätterna. Hon har fått separationsångest och är rädd att jag inte ska komma tillbaka. Charlie spenderar sin tid i Mikes korg. Att slita upp ett djur, en levande varselse från sin trygghet, samt röra till det för ett litet barn pga pengar är bland det gräsligaste jag varit med om.

 
"Att ingå bindande avtal framstår kanske spontant som något okomplicerat och lättsamt, två parter som önskar uppnå olika mål utbyter prestationer eller varor och båda är nöjda. Så är emellertid inte alltid fallet; faktum är att mängder av tvister uppstår kring avtal och en kategori av dessa tvister rör om bindande avtal över huvud taget har kommit till stånd. Exempel på vad som kan föranleda en sådan tvist är om en av parterna inte förstått vad avtalet inneburit eller kanske bara efter avtalets ingående insett att han gjort en dålig affär..." Lag24.se
 
Anonym

Men varför anmäler ni inte bara henne till polisen eller inte bara åka och tar tillbaka honom? Skulle jag gjort för längesen om det nu är eran hund?

Svar: I med att det handlar om tvistemål så är det ett ärende för civilrätt, något polisen inte har med att göra. Däremot är hen anmäld överallt där det går att anmäla, kronofogden och SKK. Vi vet inte vart hunden finns heller, då uppfödaren inte berättar vart de befinner sig. Tyvärr!
Angelica

Uppfödaren

Hejja er.

H*n bör googla rättegångskostnader. Det är ju vad h*n kommer stå med som skuld till kronofogden innan det är klart. Det tycker jag om.
Det finns få uppfödare som vunnit en fodervärdstvist när SKK papper finns. Det är ju till fördel fodervärd! Och eftersom just papper finns är det muntliga mindre värt om h*n försöker hävda det. Inget muntlig skall föras när avtal finns att tillgå.
Hur ska h*n säga i rättegång?
-jag skrev lite och pratade lite?
Asg!!

Frångår jag (är uppfödare av rasen) avtalet skriver jag in på "information" som också finns rader för på avtalet!
Som när jag sålde en valp med navelbråck, då skrev jag på de rader man kan använda sig av: "hunden lämpas ej för avel pga navelbråck, pris nedsatt av samma anledning"
Då finns det på papper om något skulle hända. Jag har då fått med mig det vi avtalat om, att hunden ej skall gå i avel!

H*n kommer bli skuldsatt och när väl domen kommit, då ska h*ns namn hängas ut. Med bild!
Överallt! Med domen som stöd!

Det längtar jag mest efter som kinesuppfödare, att få hjälpa till med!
På varenda kinesforum och hundforum. Så h*n inte ska ha djur mer, allra minst föda upp ett djur till.

Jag blir så arg när en hobbyuppfödare med så liten ryggrad gör så här!!!

Fy fan rent ut sagt.
Hoppas hon inser vad hon själv är påväg att skapa.. Åt sig själv med detta. Ett otrevligt namn att leva upp till.

Kramar till er.

T.

Hanna

Fy, har delat hitta Mike på fb flera gånger nu. Hoppas han snart är hemma igen! Vad anger uppfödaren som anledning tilk att ni inte får tillbaka honom? Känns väldigt skumt och jag hoppas Karma slår till håårt för hen. Kram!

Elin Söderholm

Men usch detta är så hemskt.. Tänker på er <3