När barn kommer bort!

Lykkes min när Pippi klev fram på scenen.
I lördags var vi på Skansen för att fira Pippi som nått den högaktiningsvärda åldern på 70! Lykke var eld och lågot över att få titta på alla "jujen" och träffa Pippi. Däremot var hon inte överdrivet pepp på att första köa över en timme för att ens komma in. Hon höll dock bättre mod än hennes ämma moder som gnällde rejält när regnet började ösa. Nåja, in kom vi och vi kikade på "jujen" och käkade lunch innan vi skulle se Pippiteater.
Lykke och pappa ser på "jujen".
Under teatern så satt Lykke på Fredriks axlar eftersom det var så enormt mycket folk! Jag gick runt lite bakom för att dels hålla koll på vagnen samt försöka hitta bra lägen där de kunde stå så Lykke kunde se. Mitt i allt så susar ett barn förbi, och jag hinner notera hen är stressad. Strax efter möter jag samma barn, igen. Men ledsen. Jag skyndade ikapp och frågade det första som slog mig: Har du tappat bort den du var här med?
Så var fallet. Hen hade inget nummer varken skrivet eller i minnet. Barnet visste att mormor satt någonstans i publikhavet och att hens förälder hade köpt glass.
Vi letade ett varv där hen sett sin förälder senast, i förhoppning att möta en orolig förälder på vägen. Vi försökte lokalisera mormorn men till slut fick jag inse att det var omöjligt bland alla tusentals människor. Vi gav oss in på en restaurang och bad personalen om hjälp, de har ju rutiner vid sådant. Barnet ville inte riktigt att jag skulle gå medan personalen tyckte att de skulle ta över, men efter att jag förklarat för barnet att personalen har namnskyltar och hen därför är trygg där så skildes vi åt.
När jag sedan träffade min familj igen så ser jag en förälder, som passade in på barnets beskrivning, som snabbt gick omkring i publikhavet med stirrig blick. "Där är föräldern!" sa jag till Fredrik och sa åt honom att leta rätt på hen. Precis när han nådde föräldern, nådde även personalen och barnet dem och det blev kramkalas. Hjärtat blev alldeles varmt!
Så, hela det här satte såklart igång mina funderingar! Nu är det sommar och utflykerna börjar flöda. Det är så förbaskat lätt att komma ifrån varandra, även om man bara står och ska köpa glass! Hur gör man? Samlingsplats? Telefonnummer? Vem ska barnet prata med? Stå still? När pratar man om det?
Vi har diskuterat fram och tillbaka här hemma nu och har kommit fram till en plan. Så länge Lykke är så liten som hon är så gäller iallafall telefonnummer på armen - ALLTID.
Fann nyligen en diskussion på nätet häromdagen angående vem barnet ska vända sig till när de kommit bort. Många skrev att de hade sagt åt sina barn gå till närmsta kvinna. Kvinna. För kvinnor gör aldrig tokiga saker mot barn.. Eller..? Efter många diskussioner har jag och Fredrik kommit fram till att vi ska lära Lykke att i första hand uppsöka personal, någon med tröja eller namnskylt tillhörande stället vi är på. Ser hon ingen som jobbar där inom kort så ska hon gå fram till någon som har med sig barn, för hon ska iallafall inte virra runt ensam.
 
Nå, hur tänker ni kring detta? Vad är era rutiner?
 
Katta Kvack

Telefonnummer i spritpenna på ungens arm funkar jättebra! Mvh hon som tappade bort sin 3-åring på matmässan (för 11 år sedan - men det sätter spår, vill jag lova :D )

Svar: Haha, kanonbra tips!
Angelica

emelie

Detta satte igång mina tankar med. Vi har ingen plan! Vi måste jobba på detta. Vi har dock köpa ett armband man kan ta av och på där man kan skriva nummer. Men det är det enda. Ska prata med henne också, att gå fram till någon med andra barn var en bra idé!

emelie

Detta satte igång mina tankar med. Vi har ingen plan! Vi måste jobba på detta. Vi har dock köpa ett armband man kan ta av och på där man kan skriva nummer. Men det är det enda. Ska prata med henne också, att gå fram till någon med andra barn var en bra idé!

Svar: Det är nog många som inte har en plan eftersom det inte ingår i planen att barnen ska råka komma bort! Men ändå är det så förbannat lätt hänt, bara i mataffären! Lika bra att vara på säkra sidan och snacka med dem. Tipset från Katta Kvack om armband med telefonnummer är ju perfekt till mindre barn :)
Angelica