NORMALISERA AMNING!

Snart har jag ammat i 2 år. T v å år.
Tutte är det bästa mitt barn vet. Hon väljer själv när hon vill och behöver amma, det är näring, tröst och mys.
Amningen ingår i vår relation och besluten vi tar kring vår amning är något som bara angår henne och mig. Jag har alltid varit öppen med min amning och ser ingen som helst anledning till att skämmas eller på något sätt må dåligt över att vi ammar. Fortfarande, som vissa gärna vill påpeka.
Men jag säger att vi ammar. Punkt.
 
 
Igår fick jag den här kommentaren på instagram och skillnaden på att amma ett litet barn och ett lite äldre blev återigen så tydlig. Under hela min amningskarriär så har jag blivit bemött rätt schysst, ute i verkligheten. Jag borde väl vara tacksam. Har fått en sned blick från en sur tant och blivit använd som zooattraktion när jag ammade i bilen. Däremot på nätet.... Vad gör människor så trygga bakom sin skärm eller smartphone att de plötsligt vågar vräka ur sig?  Bland annat i en mammagrupp online har jag blivit kallad pervers. Av andra mammor. Som inte ammat eller ammade till rimlig ålder. Ni vet. Den där gyllene siffran av ålder som är r i m l i g. Vilken det nu än är.
 
Mitt barn kan komma till mig när hon behöver amma, hon kan berätta för mig när hon vill och hon kan säga när hon inte vill mer. Varför är det fel? Att amma ett mindre barn är det ingen som höjer på ögonbrynet åt (förutom om hen fläker ut sin mat-tutte, vilket är förbjudet, förbjudet, förbjudet) men så fort barnet anses som "stort" så ska jag plötsligt räkna med att folk tar illa upp, att ses som freakshow eller att få glåpord efter mig? Låter det rimligt? Jag blir så förbaskat ledsen att vi som ammar längre än normen inte ska få stå för det utan att vara rädd för att ses som "hippies" (i dålig benämning) eller freakshows.
 
Att jämföra amning av ett barn under året och ett barn närmare dubbla åldern går inte. Det är två helt olika saker, fast ändå så lika. Vi ger fortfarande värmen och närheten till våra små. Vi har fortfarande ett band av guld mellan oss. Och vet ni, vi förtjänar fortfarande samma respekt FAST vårt barn "överlever" utan amningen.
I och med att min instagram och blogg blir större så har jag insett att jag kommer behöva räkna med kommentarer som de ovan. Hur sorgligt är inte det? MEN jag har också insett att anledningen till detta är pga att vi lever i ett skevt samhälle där en sex-tutte alltid är okej, men en mat-tutte helst ska sitta hemma och det är faktiskt inte något jag tänker rätta mig efter.
 
Det är inga fel på mig. Jag är en kickass mamma som gör vad jag tror är bäst för mitt barn. Att amma gynnar oss, vilket också ger oss noll anledningar att sluta. Jag kommer fortsätta amma mitt barn tills hon eller jag inte vill längre, och jag hoppas att det åtminstone är några år till.
 
Normalisera amning, oavsett ålder.
 
 
 
 
Amanda Jona [SPONTAN]

Så himla bra inlägg!

Svar: Tusen tack! ❤️
Angelica

Sanna

Å vad ni är fina! Jag ammar 14-månaders och folk blir förvånade. "Va?! Ammar du fortfarande??!" Och frågar när jag tänkt sluta och kommer med tips o råd fast jag inte bett om det. Suck. Önskar jag hade lite av din självklarhet kring hela grejen. Jag ammar dessutom allergiskt barn som gör att jag måste utesluta mjölk, ägg, soja, baljväxter, ärtväxter och vete. Och det är så värt det! Jag vill amma! Och det verkar vara provecerande och obegripligt för vissa.

Svar: Du skriver det själv, det är så värt det och du vill amma! Om deras åsikter går in genom ditt ena öra så se till att släppa ut dem genom det andra. Amma på så länge ni vill! <3
Angelica

Anonym

💜

Eli

Men exakt! Många förvånas över att jag "fortfarande" ammar min 17-månaders, jag är lite av en karriärkvinna i hipsterkläder och betraktas nog som rätt modern, inte alls den där hippietypen folk verkar tro att en måste vara om en ska ägna sig åt "långtidsamning". Ingen vågar säga nåt högt men visst höjs ett ögonbryn här och där. På nätet kryper trollen fram ur sina hålor!

Eli

Men exakt! Många förvånas över att jag "fortfarande" ammar min 17-månaders, jag är lite av en karriärkvinna i hipsterkläder och betraktas nog som rätt modern, inte alls den där hippietypen folk verkar tro att en måste vara om en ska ägna sig åt "långtidsamning". Ingen vågar säga nåt högt men visst höjs ett ögonbryn här och där. På nätet kryper trollen fram ur sina hålor!

Svar: Det där "fortfarande".. Fantastiskt att ingen sagt något högt iallafall, de där ögonbrynen kan en försöka se förbi bara. Nätet är ett livsfarligt ställe där alldeles för många troll vågar sig fram! Kram!
Angelica

Rebecca

Vilket fint inlägg ❤️Tråkigt att det ska vara så svårt för vissa att acceptera att vi är olika istället för att häva ur sig kommentarer. Kanske kan vi nån gång få ett mjukare och mer förstående klimat kring amning utanför "gränserna", jag hoppas det. Min 14-månaders och jag älskar amningen och förhoppningsvis fortsätter vi med det länge än!

Svar: Ja visst är det trist att det inte kan gå förbi oftare utan tråkig reaktion.Har hört att det var mildare förr, förhoppningsvis är vi på väg åt det hållet igen. Modet går ju om ibland, kanske även detta kommer tillbaka. Härligt att ni älskar amningen och har lång amningstid framför er! :)
Angelica

cathrine

Vad bra skrivet. Jag har redan börjat mött kommentarer om min amning och min lilla prins är bara 9 månader nu den 21. Många säger är desto te dags att försöka sluta nu, eller är det inte dags att försöka dra ner på amningen nu? Jag brukar då svara att jag ammar tills gansjälv vill sluta. Då brukar folk höja på ögonbrynen eller säga usch eller liknande. Blir så ledsen att det ska vara så snäv dyn på amning. Jag ammar på och hoppas jag kan göra det i något år till :)

Veronica

Jag ammar min 19-månaders och har inga planer på att sluta. Det är så konstigt att tuttar får exponeras till höger och vänster så länge det är i urringningar, minimala bikinis eller sensuellt konstfoto, men ve den som vågar visa en tutte i ett barns mun. Önskar att fler inte bara följer fårskocken utan reflektion och bräker i kör, utan faktiskt börjar fundera på VARFÖR amning av större barn provocerar så oerhört. Vem bestämde att det var något dåligt, och varför, liksom?

Hejja!! Bra skrivet! Jag ammar min dotter som är 21 månader, så vi har också ammat i snart 2 år. Tutte är mat, dricka, närhet, tröst och myys för min lilla tjej. Sen finns det många fördelar med att fortsätta amma, både för barn och för mamman!

Hejja!! Bra skrivet! Jag ammar min dotter som är 21 månader, så vi har också ammat i snart 2 år. Tutte är mat, dricka, närhet, tröst och myys för min lilla tjej. Sen finns det många fördelar med att fortsätta amma, både för barn och för mamman!

Hejja!! Bra skrivet! Jag ammar min dotter som är 21 månader, så vi har också ammat i snart 2 år. Tutte är mat, dricka, närhet, tröst och myys för min lilla tjej. Sen finns det många fördelar med att fortsätta amma, både för barn och för mamman!

Hejja!! Vilket bra inlägg!

Jag ammar min dotter som är 21 månader, så vi har också ammat i snart 2 år. Tutte är mat, dricka, närhet, tröst och myys för min lilla tjej. Sen finns det många fördelar med att fortsätta amma, både för barn och för mamman! Tror många är dåligt pålästa om amning...

Jennifer

Tack ❤️❤️ Jag sitter här med tårar i ögonen! Jag kunde inte amma min två äldre barn pga omständigheter och när jag fick mitt tredje barn så la jag ner hela min själ för att få det att funka. Och det gjorde det :D Han är snart 11 månader och tar varken napp eller snutte, det är mamma som gäller. Jag blir glad att läsa att jag inte är ensam om att vilja erbjuda mitt lilla barn den här tryggheten och närheten ett bra tag till. Oavsett vad andra tycker!! Jag har ingen bestämd plan. Han slutar när han är redo att sluta :)

Matilda.Vikström

DU ÄR.GRYM!!!!Ammar också min, fast hon är.bara 13 månader.får jag många kommentarer kan.inte bry mig mindre. Stor kram till dig!
Matilda Vikström

Anonym

Har inget emot detta precis som jag inte har något emot motsatsen. Det jag däremot kan reflektera över är att pappan eventuellt kan känna sig lite exkluderad/inte få lika nära relation till barnet som mamman, men det kanske finns sätt att undvika detta också.

Svar: Jag tror absolut det finns sätt att undvika att barnet inte får lika nära relation som till sin mamma, men det är de vuxna som får se till att ingen blir utanför. Det finns många andra sätt att vara nära än att amma. Mitt barn vet att pappa inte har några tuttar att erbjuda gotta ifrån så de kramas, läser och bara är nära istället <3
Angelica

Emlan

Bra skrivet! Ert val! Jag får samma kommentarer som ovanstående och alla förståsigpåare tycker att det verkligen är dags att sluta amma min 10 månaders son. Men här fortsätter det i hans takt precis som det ska vara! 💕

Svar: Bra tänkt! Heja dig! Njut av den här tiden med ditt barn <3
Angelica

Josefin

Måste säga att jag är avundsjuk på att du fortfarande KAN amma, min dotter fyllde precis 1 år och amningen slog av likt som att trycka på off-knappen när hon var 5 månader. Jag grät när det hände för det var det bästa jag visste, att amma min dotter. Lyckligtvis gillade hon välling, gröt och riktig mat så för henne var det ingen big deal.

Svar: Jag är extremt tacksam att vi fortfarande kan ha den här stunden! Jag kommer också sörja när mitt barn väljer att sluta, men då får en ju försöka att lägga fokus på att barnet mår bra, valde själv och att vi haft en fin amningskarriär. Kram! <3
Angelica

Heléna

Jag har 5 barn och två av dom ammade jag i 3½ resp 4 år. Yngsta dottern är snart 2 och vi ammar fortfarande. Med mina 3 första har jag aldrig hört nåt negativt, med 4:e gnällde grannen, frågade sonen om han var en bebis o behövde blöja oxå när han ammade. Till slut slutade han och jag tror det var pga min VUXNA granne. Jag har aldrig brytt mig eller ens tänkt att folk kan ha något att säga. Iom internet har jag märkt att så är fallet så nu, hör o häpna, så finns oron alltid där. Trots att jag ammat 4 barn när o hur jag velat. Det skiljer 22 år mellan äldsta och yngsta =)